Μπροσούρα: “Η προσέγγιση του πανεπιστημίου ως χώρος και οι καταλήψεις ως απελευθερωτικά εγχειρήματα”

Η προσέγγιση του πανεπιστημίου ως χώρος και οι καταλήψεις ως απελευθερωτικά εγχειρήματα

Editorial

Η Α.Κ.Ρή.Δ.Α. (Αντιεξουσιαστική Κατάληψη Ρή-ξης για την Διάδοση της Ανομίας) αποτελεί την έκφραση των αρνήσεων ατόμων με την διττή ταυτότητα του/της φοιτητή/τριας και του αντι-εξουσιαστή/τριας. Δραστηριοποιείται από τον Μάιο του 2016, βρίσκεται στον ημιόροφο του κτηρίου Δελμούζου στον Θόλο του πανεπιστημί-ου θεσσαλίας και αμφισβητεί με την ύπαρξη και την δράση της την πανεπιστημιακή ομαλότητα.

Προτάσσουμε την πολύμορφη δράση εκτός των τειχών που θέτει το πανεπιστήμιο, δίνοντας χώρο σε κάθε άτομο να διατηρεί την αυτοδιά-θεση του και να εκφράζει την διαφορετικότητά του. Το στέκι βασίζεται στις αρχές της αυτοοργάνωσης, της ελευθερίας, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης ενώ σκοπός μας είναι να διεξάγεται και συνεχής πόλεμος με κάθε φασιστική και εξουσιαστική λογική, αρχηγούς και κομματικές γραμμές. Από το στέκι προάγεται η προπαγάνδιση του αντιεξουσιαστικού λόγου ενώ κύρια διαδικασία του αποτελεί η ανοιχτή συνέλευσή του, από την οποία παίρνονται και οι αποφάσεις με οριζόντιες διαδικασίες.

Κινούμενοι/ες σε κλειστούς χώρους, σε χώρους ξένους και αποστειρωμένους, στο πανεπιστημιακό κολαστήριο, στην κοινωνία-φυλακή, μας δημιουργήθηκε η ανάγκη να αναλύσουμε τους χώρους αυτούς, να τους αποδομήσουμε και να στήσουμε θεωρητικά και πρακτικά χώρους απελευθερωμένους από κάθε έκφανση της κυριαρχίας. Η μπροσούρα αυτή αποτελεί την αποτύπωση των σκεπτικών μας στο χαρτί μετά από αμέτρητες ώρες συζητήσεων, διαβάσματος και αναζήτησης.

Εισαγωγή:

Αυτή η μπροσούρα θα προσπαθήσει να ορίσει κάποιες κοινές θεωρητικές βάσεις, μιλώντας για τον χώρο και αναλύοντας τον δημόσιο, τον ιδιω-τικό, τον κοινό, τον καταληψιακό και έπειτα τον πανεπιστημιακό.
Στη συνέχεια, θα μελετηθεί η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού πανεπιστημίου από τις αρχές της μέχρι το σήμερα και θα αναληθούν οι πτυχές της, οι μορφές της αλλά και τα μέσα με τα οποία αυτή διεξάγεται.
Τέλος, προσεγγίζεται το θέμα των καταλήψεων ως μέσο επανοικοιοποίησης του χώρου, τίθενται κάποια θεωρητικά πλαίσια της Ακρήδας σε σχέ-ση με το καταληψιακό ζήτημα και αναδεικύονται από το πρίσμα τη στο θέμα της καταστολής των καταλήψεων του α/α χώρου.

 

Μπορείτε να διαβάσετε την μπροσούρα εδώ:  mprosoura
ια να την κατεβάσετε πατήστε δεξί κλικ και επιλέξτε αποθηκευση ως)